Hlavní obsah

Češi už pociťují zdražení téměř všude, u potravin, benzínu i léků

Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů a Moravanů (87 %) již ve svých peněženkách pocítila dopady změny daně z přidané hodnoty (DPH), ke které došlo začátkem letošního roku. Mezi lidmi v produktivním věku (35−45 let) dokonce jejich podíl přesahuje 90 procent. Lidé zaznamenali růst cen u potravin (86 % občanů), pohonných hmot (56 %), léků a zdravotnických pomůcek (35 %).

Foto: Právo

Článek

Zvýšení cen, i když v menší míře, zaznamenali lidé u vodného a stočného, tepla a městské dopravy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro Partners Financial Services.

Nejvíce vzrostly ceny na Moravě a v Praze.

Omezují výdaje

Na současném zvýšení cen se nepodepsala jen nová sazba DPH, ale též rostoucí ceny vstupů, čehož navíc využili někteří výrobci k dalšímu zdražování. Například u paliv se sazba DPH nezměnila, ale čerpací stanice se nyní při zvyšování cen nemusí hájit – svedou vše na DPH, říká Petr Máša z Partners.

Přirozená reakce na zvýšení cen, které přišlo navíc v relativně krátké době, je jednoznačná – podle analýzy Partners například 37 procent klientů přiznává, že u potravin a nealko nápojů výdaje omezují. Lidé začali šetřit i jinde. Méně chodí do restaurací, šetří na pohonných hmotách.

Náklady na léky podle průzkumu Ipsos omezil každý desátý člověk ve věku 55−65 let.

Ženy mají větší obavy

Větší obavy z dalšího růstu cen mají ženy – především proto, že zajišťují konkrétní nákupy a mají o cenách a jejich vývoji lepší přehled.

České a moravské rodiny tak čeká zásadní přebudování jejich rodinných rozpočtů, ale i změna stylu života. Podle expertů se omezí především výdaje na volný čas, sport, kulturu. Například návštěva divadla pro čtyřčlennou rodinu představuje také výdaj ve výši dvou tisíc.

Třetina Čechů nebude schopna letos ušetřit měsíčně ani korunu, loni to bylo 38 procent lidí, uvedla společnost Home Credit.

Podle finančních expertů je ale nutné mít finanční rezervu alespoň ve výši pěti měsíčních platů. To platí zejména pro ty, kteří splácí hypotéku či nějaký jiný úvěr. Nezbytná finanční rezerva zabrání tomu, aby se takový člověk dostal do problémů se splácením, které mohou vyústit až návštěvou exekutora.

Zahrádkaření lidi láká stále víc

Změny cen souvisí podle sociologů i s obnovou zájmu o chaty a chalupaření či o samozásobení domácími výpěstky.

Zatímco na počátku devadesátých let se většinou očekával dlouholetý odklon od tradiční české zábavy ve volném čase – chataření a chalupaření, vývoj potvrdil, že spíše dochází k opačnému trendu.

Zájem o chaty a chalupy roste. Česko si tak udržuje svoje postavení země, kde je – spolu se Švédskem – nejvíce chat využívaných k rekreaci. Rostoucí ceny zeleniny a ovoce, ale hlavně někdy jejich proměnlivá kvalita a obavy z chemického hnojení současně posiluje zájem Čechů a Moravanů o samozásobování těmito produkty.

Reklama

Výběr článků

Načítám