Hlavní obsah

Poslanci ČSSD předložili návrh na nižší daň z nafty a benzinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) spolu s dalšími poslanci sociální demokracie předložili do Poslanecké sněmovny návrh zákona na snížení spotřební daně z pohonných hmot. Sazbu u nafty chtějí snížit o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Podle poslanců ČSSD je spotřební daň z pohonných hmot v České republice neúměrně vysoká a motivuje občany a zejména velkodopravce k cenově výhodnějším nákupům pohonných hmot v okolních zemích. "Výše spotřební daně v ČR se zvyšující se cenou ropy je skutečně destruktivní kombinace pro naše občany i celou českou ekonomiku. Lidé i dopravci nakupují benzin i naftu v okolních zemích a stát přichází o miliardy korun," uvedl Urban.

Změna sazeb by podle odborných analýz Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze znamenala zvýšení prodeje pohonných hmot až o 23 procent. Tomu podle Urbana odpovídá adekvátní zvýšení příjmů státního rozpočtu v oblasti spotřební daně, vyšší by měl být i výběr daní z přidané hodnoty. "Státu by tak po přijetí navrženého zákona vzrostl daňový příjem o tři až pět miliard Kč," dodal Urban. Věří, že návrh bude ve sněmovně podpořen napříč politickým spektrem.

Nečas: nižší daň ceny snížit nemusí

Premiér Petr Nečas (ODS) ale snížení daně z pohonných hmot začátkem února odmítl. Při sněmovních interpelacích mimo jiné řekl, že není zaručeno, že by nižší daň snížila i ceny a že by vyšší prodej vyrovnal propad výběru daně.

V současnosti je v Česku daň z minerálních olejů u motorové nafty 10,95 Kč za litr, u benzinů s obsahem olova do 0,013 g/l činí tato daň 12,84 Kč za litr a u benzinů s obsahem olova přes 0,013 g/l 13,71 Kč za litr. Na pohonné hmoty je dále uvalena daň z přidané hodnoty 20 procent.

Ceny pohonných hmot v ČR v poslední době stále stoupají na nové rekordy. Podle pondělních údajů společnosti CCS zdražil v minulém týdnu Benzin Natural 95 o 35 haléřů na 36,89 koruny za litr a cena nafty se zvýšila o 16 haléřů na 36,81 Kč/l.

Reklama

Výběr článků

Načítám