Hlavní obsah

Důvěra firem v ekonomiku je nejnižší za tři roky, velkými pesimisty jsou Češi

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Důvěra firem v ekonomiku dramaticky poklesla a v období od června do října loňského roku se dostala na nejnižší úroveň od počátku finanční krize. Mezi největší pesimisty patří v celosvětovém srovnání Češi a jejich očekávání ohledně ekonomické aktivity se poprvé od června 2009 propadla do záporných čísel, vyplývá z průzkumu společnosti KPMG.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Očekávání českých výrobců se snížila ve všech sledovaných parametrech, největší pokles byl zaznamenán u využívání kapacit a u nových objednávek. Výrazně se snížily také předpoklady ohledně tržeb a zisků. Optimističtí Češi nejsou ani v otázce zaměstnanosti.

„Čeští výrobci jsou značně závislí na vývozech a obchodování se zbytkem eurozóny. Vzhledem k jejím současným ekonomickým problémům proto předpokládají, že oslabení bude v následujících měsících pokračovat,“ uvedl Jan Linhart z KPMG Česká republika.

Pracovních míst příliš nepřibude

V celosvětovém měřítku důvěra výrazněji poklesla ve výrobním sektoru, oslabil ale i sektor služeb. Od června se nálada zhoršila ve všech zkoumaných evropských zemích s výjimkou Irska. Velmi prudký pokles důvěry zaznamenalo Německo a Francie, dvě největší ekonomiky eurozóny. S dalším snižováním výkonu se počítá v případě Řecka.

V souladu s předpověďmi slabšího růstu ekonomické aktivity společnosti upravily také své plány náboru zaměstnanců. Očekává se sice čistý nárůst počtu pracovních míst, předpokládané tempo nárůstu jejich počtu se však již podruhé za sebou snížilo. Nejslabší očekávání má v tomto ohledu Evropská unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám