Hlavní obsah

Protipovodňové investice na jihu Čech přesáhly miliardu

– České Budějovice
Právo, Vladimír Vácha

Investice do ochrany proti velké vodě a snížení povodňových rizik v záplavových územích vodních toků na jihu Čech dosáhnou v rámci programu Podpory prevence před povodněmi II do konce roku 2013 sumy 1,2 miliardy korun. Na úterním setkání s novináři to uvedl v Českých Budějovicích generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak konstatoval ředitel závodu Horní Vltava Zdeněk Zídek, už nyní se mohou bezpečněji cítit obyvatelé v blízkosti přehrady Římov či Novořeckých hrází, jejichž oprava stála 240 miliónů korun, a dalších 93 miliónů stála obnova Novořeckých splavů.

Podařilo se výrazně upravit i koryto Vltavy v Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Letos počítá Povodí Vltavy se zahájením sedmi staveb za bezmála 474 miliónů korun, které pomohou snížit hrozbu záplav v Blatné, Soběslavi, Dráchově Libíně, Bechyni-Zářečí, ale především ve Veselí nad Lužnicí a Plané nad Lužnicí.

Jak podotkl krajský radní Václav Král (ODS), kraj si nechal vypracovat i studii retenční schopnosti rybníka Rožmberk, která navazuje na obnovu Novořeckých hrází. Zídek v této souvislosti připomněl, že zmíněný projekt za 197 miliónů má šanci se dostat do programu Podpory prevence před povodněmi III.

Podmínkou je, že se na něj v příštích letech ale najdou peníze ve státním rozpočtu. Jeho součástí by bylo deset staveb, z nichž ke klíčovým patří vyztužení rybniční hráze, úprava bezpečnostního přelivu, nová spodní výpusť a ochrana lokalit Stará a Nová Hlína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám