Hlavní obsah

Čína zvýšila ceny pohonných hmot, nejvíc za tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejenom české motoristy sužují stále rostoucí ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic. Také v Číně se zvedly maloobchodní ceny pohonných hmot o šest až sedm procent, a jde tak o největší zdražení za poslední téměř tři roky.

Foto: Pavel Urban, Právo

Kultovní nábřeží Bund v Šanghaji

Článek

Nicméně i po tomto opatření budou obyvatelé Číny díky cenové regulaci nakupovat naftu a benzín levněji než lidé v západních zemích. Litr benzinu s oktanovým číslem 90 vyjde v přepočtu na méně než 22 korun.

Zdražení pohonných hmot pomůže hlavně rafineriím. Ty mají kvůli růstu cen ropy na světových trzích obrovské ztráty, protože nemohou na drahou ropu zareagovat zvýšením cen svých produktů, jak je to běžné v tržních ekonomikách. Čína ceny reguluje, a i když ropa od loňska zdražila už velmi výrazně, rafinerie neměly žádné zdražení povoleno.

Odborníci nepředpokládají, že zvýšení cen pohonných hmot nějak zásadně omezí spotřebu paliv. Vláda stanovuje několik cenových stropů v závislosti na tom, o jakou jde provincii či město. Jsou totiž obrovské rozdíly mezi největšími městy, jako je Šanghaj, která se podobají západním velkoměstům, a chudým čínským venkovem.

Maloobchodní prodejci si mohou u čerpacích stanic stanovovat své vlastní ceny, nesmí ale překročit administrativně stanovený strop. Čerpací stanice si zpravidla účtují maximální povolenou cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám