Hlavní obsah

Apple má na účtech víc, než je rozpočet ČR. Vyplatí dividendy, odkoupí akcie

Cupertino
Aktualizováno

Americká společnost Apple začne letos poprvé od roku 1995 vyplácet dividendy a zahájí program zpětného odkupu svých akcií, uvedla v pondělí televize CNBC. Na účtech se firmě za léta sešlo téměř 98 miliard dolarů (asi 1,8 biliónu korun).

Foto: Reuters

Článek

Vyplacením dividend by podnik vyhověl tlaku akcionářů, kteří tvrdí, že je načase podělit se o dosažené zisky. Zpětný odkup akcií začne v příštím fiskálním roce. Společnost v jeho rámci během tří let chce předat vlastníkům asi deset miliard dolarů.

S hotovostí ve výši v přepočtu zhruba 1,8 biliónu korun strčí Apple do kapsy příjmy celé České republiky za letošní rok. Letošní rozpočet ČR počítá s příjmy 1,08 biliónu korun.

Podle CNBC bude dividenda činit 2,65 USD čtvrtletně, což podle aktuální ceny dává roční výnos kolem 1,7 procenta.

Apple zatím preferoval model, kdy vytvořený zisk zadržuje a vkládá jej zpět do podnikání. Této variantě dával před výplatou dividend přednost i bývalý šéf podniku Steve Jobs. Jde o model, který používají firmy v silné růstové fázi, což Apple až dosud byl. Podniku tak nechybí provozní kapitál na realizaci plánů.

Rozhodnutí o výplatě dividend staví  Apple po bok firem, jako je například Microsoft. Ten silnou růstovou fázi ukončil už před lety a nyní je na trhu vnímán jako dividendová investice se stabilním výnosem. Do akcií Applu investoři až dosud vkládali peníze v naději, že se jim vklad rychleji zhodnotí díky silnému růstu kurzu akcií na burze.

Akcie Applu vzrostly za rok o 80 procent

Dosavadní strategie se investorům vyplatila. Jen za poslední rok akcie Applu zpevnily o více než 80 procent, zatímco akcie Microsoftu přidaly asi 30 procent. Jedna akcie Applu se přechodně vyšplhala nad 600 dolarů, což s sebou přineslo dohady, zda Apple už nepředběhl sám sebe.

Apple se už dříve stal nejcennější veřejně obchodovanou firmou na světě, její tržní hodnota nyní přesahuje částku 545 miliard dolarů (asi 10,1 biliónu Kč). Hodnota Microsoftu se pohybuje kolem 273 miliard dolarů (asi 5,1 biliónu Kč), není to přitom tak dávno, co byl Microsoft cennější než Apple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám