Hlavní obsah

Češi v Německu „křečkují“ vejce, řetězec omezuje jejich prodej

Berlín

"Spanilé jízdy" Čechů do Německa za levnějšími vejci mají své důsledky. Tamní řetězec diskontních supermarketů Netto totiž omezil v některých svých obchodech na východě Německa prodej vajec na osobu. Zvýšenou poptávku českých zákazníků po německých vejcích kvůli jejich výraznému zdražení a místy i nedostatku na českém trhu začala německá média nazývat „křečkování“.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Omezení prodeje se podle mluvčí řetězce týká 16 prodejen, mimo jiné v Halle. Napříště si tam zákazníci mohou koupit pouze dvě balení daného druhu vajec na osobu. Jelikož Netto nabízí čtyři druhy vajec, každý si tak může odnést maximálně osm plat, jak informoval deník Mitteldeutsche Zeitung.

„Vyskytly se skutečně případy, kdy si lidé vejci naplnili celý kufr auta,“ uvedla mluvčí řetězce Christine Stylianouová. Češi podle ní nejezdí za vejci jen do saského a bavorského pohraničí, ale i dál do vnitrozemí, například na jih Saska-Anhaltska, kde leží Halle.

Řetězec na omezení prý přistoupil kvůli tomu, aby zabránil možnému nedostatku vajec před Velikonocemi. V dotčených prodejnách na omezení upozorňují nápisy. „Domníváme se, že jde o přiměřené množství pro domácnost,“ uvedla mluvčí k nové restrikci, jejíž doba platnosti zatím není určena.

Desetikusové plato nejlevnějších vajec vyjde v německých supermarketech na 1,09 eura (asi 26,70 Kč). Tamní média si zvýšené poptávky Čechů po vejcích v Německu všímají už nějakou dobu. Původně o ní psala jako o „vajíčkovém turismu“, nyní v její souvislosti nejčastěji používají výraz „křečkování“.

Anketa

Máte doma zásoby vajíček?
ano, nakoupil/a jsem si jich více než obvykle
56,6 %
ano, dostal/a jsem od příbuzných
2,2 %
ne, mám jen obyvklé množství
39,2 %
ne, vejce nejím
2 %
Celkem hlasovalo 41840 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám