Hlavní obsah

Bance se propadl zisk skoro o polovinu, šéfka brala 120 miliónů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka britské pobočky španělské bankovní skupiny Banco Santander Ana Botínová si za loňský rok přišla celkem na zhruba čtyři milióny liber (asi 120 miliónů korun), čímž se stala jednou z nejlépe placených žen ve Velké Británii. Za zmínku ovšem nepochybně stojí skutečnost, že banka v Británii ohlásila meziroční propad zisku o 40 procent a dostala se pod hranici jedné miliardy liber.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britský Santander je součástí španělské bankovní skupiny, kterou vybudoval Anin otec Emilio. Ana, narozená v roce 1960, převzala vedení v prosinci roku 2010. Jinak v podniku svého otce pracuje už od roku 1988.

Anin příjem, složený ze základního platu a nejrůznějších bonusů a podílů v akciích, tak snese srovnání například s šéfkou těžařské skupiny Anglo American Cynthií Carrollovou nebo šéfkou banky Royal Bank of Scotland pro finanční operace v USA Ellen Alemanyovou.

Zatímco Carrollová vydělává ročně přes dva milióny liber, Alemanyová dokonce přes čtyři milióny liber, jak uvádí list The Guardian.

Podle mluvčího britského Santanderu je banka „citlivá na veřejné mínění ohledně záležitostí v odměňování bankéřů, nicméně politika odměňování odráží úspěch podnikání“. „Banka Santander ve Velké Británii se prezentovala solidním výkonem v náročných podmínkách, aniž by se musela uchylovat k pomoci státu,“ dodal mluvčí.

Podle Botínové bude rok 2012 v Británii pro bankovní odvětví značně těžký. Výrazně se podle ní totiž v posledních měsících zhoršily ekonomické podmínky, stejně jako se zvýšila regulační zátěž a finanční náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám