Hlavní obsah

Zavíráním státních podniků chce španělská vláda zkrotit schodek

– Madrid
Novinky, pit

Španělská vláda hodlá údajně uzavřít 27 státních podniků. Důvodem této rozsáhlé restrukturalizace ve veřejném sektoru je pokus o snížení rozpočtového deficitu. Píše o tom agentura DPA s tím, že veřejný dluh Španělska loni navíc dosáhl nejvyšší úrovně od roku 1995.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

Nová španělská vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem se potýká s vysokým rozpočtovým schodkem, který loni dosáhl 8,5 procenta HDP. Madrid si po dohodě s EU vytkl cíl srazit schodek na 5,3 procenta. Přispět by k tomu mělo i výše uvedené opatření.

V roce 2013 by chtěla vláda schodek stáhnout až na tři procenta, k čemuž musí uspořit 60 miliard eur (asi 1,5 biliónu korun), připomíná agentura Reuters.

Jak informovala v pátek španělská centrální banka, státní dluh v loňském roce vzrostl o 14,2 procenta na 68,5 procenta HDP. Tento údaj výrazně přesahuje 60procentní hranici, kterou stanovila Evropská unie.

Dluh 17 autonomních španělských oblastí se v roce 2011 vyšplhal podle centrální banky o 17,3 procenta. Vysoký růst zaznamenaly především Katalánsko a Valencie.

Reklama

Výběr článků

Načítám