Hlavní obsah

U brazilského pobřeží začala opět unikat ropa

Z ropného vrtu provozovaného společností Chevron u pobřeží Brazílie začala ve čtvrtek unikat ropa. Ze stejného vrtu už loni vyteklo do moře přes 400 000 litrů suroviny. Zatím není jasné, kolik ropy se jí vody dostalo. Surovina nevytéká přímo z vrtu, ale z trhlin v mořském dně v jeho blízkosti.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Článek

Odborníci už dříve varovali, že ropa může mořským dnem prosakovat, protože Chevron při hloubení vrtu podcenil tlak v podmořském ložisku. Ropný vrt se nachází asi 370 kilometrů od brazilského pobřeží.

O malém úniku ropy do oblasti informoval Chevron ve čtvrtek. Společnost však neposkytla podrobnější informace o rozsahu úniku.

Firma podle informací Financial Times pozastavila činnost na ropných polích. Tento krok zřejmě zvýší obavy z těžebních operací v Brazílii.

Americká společnost dostala od brazilského ministerstva životního prostředí dvě pokuty ve výši 5,3 miliónu dolarů (100 miliónů korun) a 28 milionů dolarů. Na únik prý reagovala příliš pomalu. Byla podána i další žaloba kvůli škodám na životním prostředí. Jako odškodné Brazílie po společnosti Chevron a po provozovateli jeho ropné plošiny, firmě Transocean, požaduje 10,6 miliardy dolarů.

Denně se na ropném poli vyprodukuje 60 000 barelů ropy. Společnost Chevron je s 51,74 % většinovým vlastníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám