Hlavní obsah

Škodovka nabízí zvýšení tarifů o čtyři procenta, odborům se to zdá málo

– Mladá Boleslav

Ani deváté kolo vyjednávání o kolektivní smlouvě v automobilce Škoda Auto nepřineslo dohodu o navýšení platů zaměstnanců. Odbory navrhly růst platového tarifu o 6,5 procenta, zaměstnavatel v závěru jednání navýšil svou nabídku na čtyři procenta. Další kolo kolektivního vyjednávání je plánováno v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odboráři původně požadovali sedmiprocentní růst tarifů, na čtvrteční jednání ale přišli s novým návrhem. Požádali zaměstnavatele, zda je schopen svou nabídku ještě vylepšit.

„Jako zásadní pro mzdová jednání je pro odbory Kovo tarif, navrhly jeho růst o 6,5 procenta. Upozornily, že od zaměstnavatele očekávají vysvětlující komunikaci směrem k zaměstnancům,“ uvedl šéf odborářů Jaroslav Povšík.

Zástupci firmy dosud navrhovali růst tarifů o 3,5 procenta, na závěr jednání ale představili upravenou nabídku. Tarif by se měl podle nich zvýšit o čtyři procenta. Rozpočtovaná částka na osobní ohodnocení by vzrostla na 15,3 procenta a příspěvek na penzijní připojištění by se zvýšil o 50 korun. Zaručená platba k variabilnímu bonusu by měla činit 5000 korun.

Aktuální kolektivní smlouva je platná do konce března. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda v automobilce Škoda byla v roce 2010 podle odborářů 32 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám