Hlavní obsah

Huť ArcelorMittal Ostrava zvýší mzdy o 3,5 procenta

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava letos vzrostou mzdy o 3,5 procenta. Po patnácti kolech kolektivního vyjednávání se na tom dohodly vedení a odbory. Nový dodatek kolektivní smlouvy zástupci vedení a odborů podepíší do konce tohoto měsíce. Právu to ve čtvrtek řekla mluvčí společnosti Věra Breiová.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kolektivní vyjednávání v ocelářské firmě bylo složité, k dohodě vedení a odboráři dospěli až po patnácti kolech jednání. „Měli jsme samozřejmě vyšší představu. Výsledek je kompromisem obou stran,“ komentoval dohodnutý nárůst mezd odborový předák Roman Bečica. „Vyjednávání bylo náročné vzhledem k současné situaci na trhu. Vzali jsme ale do úvahy loňskou inflaci a očekávaný vývoj inflace v letošním roce,“ uvedla Breiová.

Bečica doplnil, že větší část z 3,5procentního nárůstu jde do pevné složky mzdy, menší část je odměna při splnění plánovaného hospodářského výsledku. „Součástí dohody je zachování veškerých benefitů,“ řekl.

Kolektivní vyjednávání bylo zahájeno 20. prosince. Vedení a odbory vyjednávaly dodatek kolektivní smlouvy platné na léta 2010 až 2012. Kvůli protahujícímu se jednání byla postupně dvakrát prodloužena platnost loni vyjednaného mzdového dodatku, který původně platil do konce letošního ledna.

Už dříve se však zástupci obou stran dohodli, že navýšení mezd, které bude nakonec dojednané, bude zaměstnancům vyplaceno zpětně od ledna. „Nový dodatek bude platit od počátku dubna, zaměstnancům však bude dohodnuté navýšení doplaceno zpětně za leden, únor a březen. Dostanou to ve výplatě v dubnu,“ řekl Bečica.

Společnost ArcelorMittal Ostrava (bez dceřiných firem) má aktuálně 4230 zaměstnanců. V minulém roce průměrný výdělek dosáhl 32 796 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám