Hlavní obsah

Vejce by mělo v obchodech stát maximálně pět korun, tvrdí zemědělci

Cena vajec, která v posledních týdnech vzrostla v důsledku jejich nedostatku na trhu, by už neměla podle vedení Agrární komory (AK) na tuzemském trhu dál stoupat. Jedno vejce se nyní prodává za čtyři až sedm korun. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby by cena za jedno vejce měla být maximálně pět korun.

Foto: Stringer, Reuters

Článek

Podle Veleby cena za několik týdnů mírně klesne. Před Velikonocemi je poptávka po vajíčkách tradičně vyšší, protože jsou součástí oslav tohoto svátku. Obchodníci tak těží z toho, že nabídka je malá a zájem lidí přitom velký.

"Cena vajec se už sice na tuzemském trhu asi nevrátí na dvě až tři koruny za kus, nicméně tato krize je pro tuzemské chovatele, kteří investují do potřebných úprav chovů, obrovskou příležitostí," uvedl Veleba.

Podle něj někteří obchodníci nedostatku vajec zneužili a ceny nasadili příliš vysoko. Veleba myslí, že cena za vejce je maximálně pět korun. Někteří obchodníci ale vajíčko prodávají až za sedm korun.

Mnoho lidí, především z příhraničních oblastí, proto vejce nakupuje v Německu či Polsku, kde je jejich cena mnohem nižší.

V Česku se podle prezidenta AK loni vyprodukovalo kolem dvou miliard vajec, z toho takřka 800 miliónů stále připadá na domácí chovy. Celková tuzemská spotřeba dosahovala přibližně 2,6 miliardy vajec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám