Hlavní obsah

Island dumá nad měnou, ve hře je euro nebo kanadský dolar

Novinky, pit
Brusel

Islandská premiérka Johanna Siguardardottir sdělila, že „její“ malá ostrovní země čelí volbě mezi zavedením jednotné evropské měny eura a kanadského dolaru. Informoval o tom server euobserver.com.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu.

Článek

Podle mluvčího tamního ministerstva zahraničí by Island měl ve svém vlastním zájmu směřovat do náruče Evropské unie (EU). Referendum o vstupu země do EU by se mělo uskutečnit počátkem příštího roku a vůbec není jisté, jak dopadne. Dluhová a finanční krize v eurozóně, která už zuří dva roky, totiž mezi mnohými Islanďany otřásla důvěrou v EU coby ekonomicky bezpečný přístav.

Zejména pro opoziční strany totiž představuje kanadský dolar větší atraktivitu právě v porovnání s eurem. Podle nedávno uskutečněné ankety je sedm z deseti Islanďanů pro opuštění jejich současné měny, kterou je islandská koruna. Na druhou stranu ovšem jen 26 procent z nich se vyjádřilo pro vstup do EU.

Kanadský velvyslanec na Islandu Alan Bones se před nedávnem nechal slyšet, že Ottawa je „otevřená k diskusi o tomto problému“.

Problémy přetrvávají doposud

Bankovní krize z roku 2008 ochromila ekonomiku Islandu a donutila zemi k půjčce 7,5 miliardy eur od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších věřitelů. Kromě jiného přišlo po krachu bankovního systému mnoho střadatelů, a to i ze zahraničí, o své úspory. Pro tento rok předpovídá MMF růst tamní ekonomiky o 2,5 procenta, nicméně problémy v bankovním sektoru vyřešeny stále nejsou.

Počátkem března byl před soud postaven bývalý islandský premiér Geir Haarde za „hrubou nedbalost“ v souvislosti s bankovním kolapsem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám