Hlavní obsah

Portugalsko a Irsko mohou potřebovat další miliardovou pomoc, tvrdí italský ekonom

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský ekonom a bývalý člen rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Lorenzo Bini Smaghi je toho názoru, že Portugalsko a Irsko mohou potřebovat další masivní finanční pomoc, neboť není jisté, zda se dokážou samy úspěšně navrátit na mezinárodní trhy. Uvedla to agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Bini Smaghiho je finanční pomoc těmto dvěma zemím jedinou cestou, jak se vyhnout další restrukturalizaci dluhu zemí eurozóny, kterou před nedávnem provedlo Řecko.

Minulý týden byly totiž Atény nuceny provést dosud největší restrukturalizaci dluhu v historii, když soukromí věřitelé, především banky, odepsali přes 100 miliard z hodnoty státních dluhopisů. To byla jedna z podmínek pro získání další obří finanční pomoci ve výši 130 miliard eur, jejíž schválení odvrátilo riziko neřízeného bankrotu. [celá zpráva]

„Přiznejme si, že by Portugalsko nebylo schopné vrátit se na trhy v příštím roce na trh a bude potřebovat další záchranný balík," nechal se slyšet Bini Smaghi ve článku zveřejněném na stránkách listu Financial Times.

Jedna pomoc stačit nemusí

Jestliže podle italského ekonoma, který opustil ECB na konci roku 2011, nebude Portugalsko schopné se financovat samo do roku 2016, bude potřebovat zhruba dalších 100 miliard eur (asi 2,5 biliónu korun). V případě Irska by se pak jednalo o dalších 80 miliard eur (asi dva bilióny korun).

Obě země už byly nuceny jednou požádat o mezinárodní pomoc. Irsko tak učinilo v listopadu 2010 a pomoc dosáhla 85 miliard eur. Loni v dubnu ho následovalo Portugalsko, které obdrželo 78 miliard eur. Oba úvěry mají délku trvání tři roky. Poté by obě země měly opět normálně finančně fungovat a získávat prostředky na peněžním trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám