Hlavní obsah

Řecký ministr financí chce odstoupit, aby mohl vést vládní stranu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos ve středu uvedl, že odstoupí ze své současné funkce, pokud bude zvolen do čela vládního Panhelénského socialistického hnutí (PASOK). Informoval o tom server capital.gr s odkazem na jeho rozhovor pro televizní stanici Alpha.

Foto: Panagiotis Tzamaros, Reuters

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

Venizelos by měl být do čela socialistů jmenován v neděli a dá se očekávat, že půjde pouze o formální akt, neboť pětapadesátiletý politik je jediným kandidátem na tento post.

„Nemohu hrát nadále dvojí hru. Pokud stanu v čele největší parlamentní strany, budu se muset věnovat spoustě nových povinností,“ sdělil Venizelos. Přesto nechtěl uvést konkrétní termín svého odchodu ani jméno svého nástupce. Žádné bližší informace nesdělil rovněž mluvčí řecké vlády Pantelis Kapsis.

Pokud bude probíhat vše podle plánu, Venizelos odstoupí jen několik dnů po definitivním schválení mezinárodní finanční injekce krizí zmítanému Řecku ve výši 130 miliard eur ze strany eurozóny. Vleklý a dramatický proces vyjednávání začal v červenci loňského roku a země by se schválením této půjčky měla vyhnout neřízenému bankrotu.

Řecko se chystá na přelomu dubna a května na parlamentní volby a úkolem Venizela, povoláním ústavního právníka, bude do té doby posílit její pozice, které se ve veřejném mínění nacházejí na historických minimech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám