Hlavní obsah

Čtenáři píší, za kolik kupují vejce u sousedů i za Atlantikem

Německo a Polsko - dva dobré cíle pro nákup vajec. Alespoň to vyplývá z poznatků čtenářů Novinek, autorů rubriky Vaše zprávy z regionů, kteří porovnávali tuzemské ceny s cenami v sousedních zemích (ovšem nejen tam).

Foto: Ivana Kvasnicová, pro , Novinky

Vejce v regálu mnichovské Galerie

Článek

Český kupující se na prahu jara nejčastěji setkává s cenami v rozmezí 44,90 až 54,90 Kč za plato s deseti vejci. Znamená to, že momentálně se cena jednoho vajíčka pohybuje okolo pěti korun za kus.

Řada lidí - zejména z pohraničí - už zareagovala na citelný růst cen vajec nákupy u sousedů. Často míří do Saska, ovšem příznivé ceny nacházejí i v Bavorsku. Spolupracovnice Novinek Ivana Kvasnicová se porozhlédla po bavorské metropoli Mnichově a nejčastěji zaznamenala ceny za balení s 10 kusy v rozmezí od 1,09 do 1,69 eura, z čehož vychází 2,68 až 4,16 Kč za jedno vejce.

O obdobných cenách nám napsal další spolupracovník Novinek Josef Zajíc - týkaly se Polského Těšína. "Za deset vajec se tu platí šest zlotých," uvedl. Což je 35,75 Kč. Jedno vejce tak zaokrouhleně vychází na 3,60 Kč.

U dalších sousedů - na Slovensku - cena z tohoto týdne mírně překonávala ceny v Česku. "Cena vajíček ve slovenském pohraničí, konkrétně v Bytče, se pohybuje kolem 0,22 až 0,23 eura," napsala nám Martina Žáčková. Převedeno na tuzemskou měnu, jedno vajíčko se tak v Bytče prodávalo za 5,42 až 5,66 Kč.

Spolupracovníky mají Novinky nejen v Evropě, pro rubriku Vaše zprávy z regionů píše mj. i Pavel Hájek z Kanady. Konkrétně z města Banff v provincii Alberta. "Cena za jedno vejce od jednoho z největších dodavatelů potravin je momentálně 22 kanadských centů," informoval. Takové vejce přijde na 4,19 Kč. Nejvyšší cenu za běžná vejce uvedl v hodnotě 25 kanadských centů, čili 4,76 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám