Hlavní obsah

Zdražování cigaret tlumí konkurence mezi tabákovými firmami

Právo, Jiří Novotný

Zatímco ceny potravin vyletěly letos v Česku prudce nahoru, kuřáci si stále kupují cigarety za staré ceny. Přitom už od 1. ledna je v účinnosti nová spotřební daň, která měla cigarety zdražit v průměru o tři koruny na krabičku.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„Výrobci cigaret už státu odvádějí spotřební daň podle nové sazby. Přesto nezdražují a raději si snižují marže. Čekají totiž, až zdraží největší hráč na tuzemském tabákovém trhu, společnost Philip Morris. Tomu pak ostatní ihned přizpůsobí své ceny,“ řekl Právu informovaný zdroj.

Na otázku, jak dlouho může ještě toto vyčkávání trvat, zdroj odpověděl: „Ani Philip Morris to už bez zdražování dlouho ustát nemůže. Očekávám proto, že koncem března si již kuřáci budou muset za krabičku připlatit dvě až tři koruny.“

Podle údajů v Cenovém věstníku pak marlbora podraží z dosavadních 84 na 86 korun, značky Red & White, Viceroy a Rothmans z 65 na 68 Kč, Moon z 64 na 67 Kč, Lucky Strike ze 77 na 79 Kč, a Davidoff z 86 na 88 Kč.

Philip Morris své konkurenty zaskočil i tím, že si nechal vytisknout kolky na marlbora ve 24kusovém balení, které chce prodávat za 95 korun, což v přepočtu na běžnou dvacetikusovou krabičku vychází na pouhých 79 Kč. Tedy ještě o pět korun laciněji než je nynější cena marlbor.

Kalousek chystá další zvýšení daně

Vláda si od vyššího zdanění tabákových výrobků slibuje, že to státnímu rozpočtu letos vynese navíc 2,4 miliardy Kč. Kromě cigaret totiž zdraží i doutníky a řezaný tabák.

Minimální daň z jedné cigarety stoupla od 1. ledna o devět haléřů na 2,10 Kč. Podle směrnice Evropské unie ovšem musí nejpozději v roce 2014 vzrůst na 90 eur/1000 kusů cigaret. Teď je to v ČR 84 eur. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proto již nechal vypracovat návrh další novely zákona o spotřební dani na tabákové výrobky, která má minimální daňovou sazbu na jednu cigaretu zvednout v lednu 2014 na 2,28 koruny.

Návrh vychází z předpokladu, že kurz koruny vůči euru bude za dva roky 25,30 Kč. Při sazbě 2,28 Kč/ks by ovšem cigarety v roce 2014 zdražily o dalších pět korun na krabičku, a i ty nejlevnější by už nebyly k mání za méně než 73 Kč.

Výrobci radí počkat

Návrh novely již prošel meziresortním připomínkovým řízením. Ministerstvo financí do něj nyní zapracovává připomínky a Kalousek ho předloží vládě zřejmě v dubnu nebo květnu. Pak novela poputuje ke schválení do parlamentu.

Tabákové firmy se ovšem shodují, že Kalousek by neměl tak spěchat.

„Rozumné by bylo s novelou počkat až na příští rok, kdy půjde reálněji odhadnout vývoj ekonomiky i kurz koruny. Pokud totiž cigarety v roce 2014 opravdu zdraží o 5 Kč, bude to jejich největší jednorázové zdražení v historii se všemi negativními důsledky, včetně růstu pašování. Navíc se může opakovat neblahá zkušenost s příliš vysokým zdaněním pohonných hmot, které příjmy státu ve skutečnosti snižuje,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Anketa

Zdražení cigaret:
Je zatím nedostatečné, když si je tolik lidí kupuje
64,5 %
Už nemá smysl, další růst cen jen posílí černý trh
35,5 %
Celkem hlasovalo 13159 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám