Hlavní obsah

Češi měsíčně utratí nejvíc za bydlení, Slováci za jídlo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České domácnosti měsíčně utratí nejvíc peněz za bydlení, tedy za nájem či hypotéku. V mezinárodním výzkumu ING Bank, který se konal ve 13 evropských a šesti mimoevropských zemích, to uvedlo 40 procent dotázaných.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Naopak více než polovina Italů nebo Slováků uvádí, že největší část svého příjmu utratí za potraviny. Pro Čechy je jídlo nejvyšší položkou v měsíčním rozpočtu v 35 procentech. Dá se tedy říct, že u tří čtvrtin evropských domácností tvoří nejvyšší podíl na rozpočtu právě náklady spojené s bydlením a nákupem potravin.

Průzkum také ukázal, že pro 20 procent českých domácností jsou největší položkou rozpočtu náklady na energie, což je nejvyšší podíl ze všech sledovaných zemí.

"Každá domácnost, potažmo i jednotlivec, by měla mít vytvořenu finanční rezervu pro případ neočekávaných situací. Uvádí se, že ta by měla v ideálním případě tvořit alespoň šestinásobek měsíčního příjmu," připomněl ředitel retailové části ING Bank ČR Libor Vaníček.

Podle Vaníčka je proto vhodné odkládat pravidelně stranou menší, třeba i jen stokorunové částky.

Anketa

Co tvoří největší položku ve Vašich výdajích?
Náklady na bydlení
72,3 %
Náklady na jídlo
17,7 %
Náklady na energie
6,7 %
Jiné náklady
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3357 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám