Hlavní obsah

E.ON loni skončil poprvé ve ztrátě, může za to odklon od jádra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Největší německá energetická společnost E.ON se loni poprvé v historii propadla do ztráty. Podíl na tom mělo uzavření jaderných elektráren v Německu a miliardové odpisy v Itálii a Španělsku. Ztráta činila 2,2 miliardy eur (asi 54,1 miliardy korun) po zisku 5,8 miliardy eur předloni. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Článek

Kvůli slabým výsledkům firma sníží dividendu z 1,5 eura za akcii na jedno euro. Firma poznamenala, že uzavření dvou jaderných elektráren a palivová daň měly na hospodaření negativní vliv 2,5 miliardy eur.

Divizi obnovitelných zdrojů energie, která zahrnuje výrobu energie z větru, slunce a vody, však stoupl zisk o 21 procent na 1,5 miliardy eur.

V letošním roce firma očekává opět růst díky obnovitelným zdrojům energie a expanzi v zahraničí. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) se má letos pohybovat v rozmezí od 9,6 do 10,2 miliardy eur a očištěný čistý zisk má činit 2,3 až 2,7 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám