Hlavní obsah

Zetor dobývá Irák, do roku 2013 na tamní trh dodá 1500 traktorů

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Společnost Zetor Tractors navázala na loňský úspěšný vstup na irácký trh a pokračuje v plnění kontraktu na dodávku 1500 traktorů v letech 2011 až 2013. V roce 2011 dodala dealerským sítím do Iráku podle stanoveného plánu 70 traktorů nového modelu Zetor Antar, který je díky speciálnímu atmosférickému motoru určen především pro náročné prašné podmínky iráckých pouští.

Foto: Archiv, Právo

Zetor Antar

Článek

Do Iráku putovalo na testování také osm traktorů modelové řady Forterra a čtyři traktory řady Proxima. V roce 2012 Zetor plánuje dodat na tamní trh dalších nejméně 200 traktorů, z čehož se prvních 120 antarů podařilo vyvézt již v lednu.

"Irácký trh je pro nás i vzhledem k historickým kořenům spolupráce jedním z klíčových. Značka Zetor je zde vnímána velice kladně, v podstatě tu zdomácněla. O to jsou naše cíle dosažitelnější. V loňském roce se nám podařilo uzavřít spolupráci s finančně silnou společností, která působí na více trzích v regionu Blízkého východu. To je pro obchod v Iráku velice důležité," řekl Yaman Yalcin, obchodní ředitel Zetor Tractors.

Jak upozornil, vyjednávání s iráckou stranou má svá specifika. Zásadní význam při nich mají osobní kontakty. "Serióznost obchodních vztahů a respektování vzájemných dohod je pro nás zárukou etického a úspěšného podnikání. K úspěchu přispělo také to, že Zetor byl schopný nabídnout řešení přímo na míru pro náročné klimatické podmínky a prostředí Iráku," odhalil pozadí kontraktu David Pipal, který řídil vyjednávání skupiny v Iráku. Irácká zakázka znamenala v roce 2011 pro Zetor zatím necelá dvě procenta ročních prodejů. V letošním roce to již má ale být přes sedm procent a umístění v TOP 10 trzích značky Zetor.

"Doufáme, že budou investice převážně do civilních, zemědělských programů, kde umíme iráckému státu nabídnout efektivní a prověřené technologie Zetor, dál pokračovat," dodal Pipal. "Z tohoto důvodu určitě uvítáme pokračování podpory české vlády, jak tomu bylo v loňském roce. Na výrobu traktorů pro Irák je ve firmě celoročně vyhrazeno 25 nových pracovních míst. Tyto zvýšené nároky se promítnou také u našich dodavatelů," doplnil výrobní ředitel Marián Lipovský.

V roce 2011 Zetor Tractors expandoval i na další nové trhy, zejména do Afriky (Alžírsko, JAR, Súdán, Ghana), ale také do Asie (Gruzie). Navazuje se spolupráce s Kubánskou republikou, důležitá jednání čekají zástupce společnosti také na Ukrajině a v Rusku, pro které Zetor plánuje vyrábět výkonově nejnižší traktory s motory od 50 koňských sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám