Hlavní obsah

Ve Škodě Auto se nemohou dohodnout na kolektivní smlouvě, hrozí stávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Ani v pořadí už osmé kolo vyjednávání o kolektivní smlouvě v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto nepřineslo shodu o navýšení platů zaměstnanců. Zaměstnavatel navrhl zavést platbu 5000 korun k variabilnímu bonusu na dohodnutou dobu, podle odborářů by šlo jen o minimální reálný růst. Žádají motivační podíl na rekordním výsledku firmy a pohrozili stávkou.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Odbory Kovo požádaly, aby zaměstnanci obdrželi skutečně motivační podíl na rekordním výsledku zaměstnavatele. Nedojde-li k dohodě, zahájí akce na podporu svých požadavků, jsou připraveny na jednání před zprostředkovatelem i na následné kroky obou stran – stávku nebo výluku," sdělil šéf odborářů Jaroslav Povšík. Aktuální kolektivní smlouva je platná do konce března.

Návrh budou odboráři dále konzultovat v podnikové radě, nadále ho ale považují za nedostatečný. Další kolo vyjednávání se uskuteční ve čtvrtek. Odboráři požadují zejména nárůst tarifů o sedm procent a navýšení penzijního připojištění na 800 korun.

Podle posledního známého návrhu zástupců firmy by se platový tarif zvýšil o 3,5 procenta, osobní ohodnocení o 0,5 procenta a penzijní připojištění na 750 korun. Pro odboráře to není přijatelné.

Škoda Auto prodala v roce 2011 rekordních 879 200 aut. Meziročně prodej zvýšila o 15 procent. Do roku 2018 chce zvednout roční prodej na 1,5 miliónu aut. Průměrná mzda v automobilce Škoda byla v roce 2010 podle odborářů 32 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám