Hlavní obsah

Kampeličky táhnou, Češi jim loni svěřili dalších pět miliard

Právo, Jakub Svoboda

Důvěra v kdysi zatracované družstevní záložny v Česku dál rychle roste. Objem vkladů spravovaných členy Asociace družstevních záložen (ADZ) vzrostl v loňském roce o 30 procent na celkových 23 miliard korun. Asociace to v úterý oznámila v tiskové zprávě. Lidé tak loni svěřili záložnám dalších 5,25 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Počet klientů se přitom proti roku 2010 zvýšil o pětinu na více než 39 tisíc osob. Bylo tomu mimo jiné i proto, že záložny nabízejí zajímavý výnos z vkladů, který je zpravidla vyšší než v bankách.

V roce 2011 došlo též k významnému posílení kapitálového vybavení družstevních záložen, kdy souhrnná výše splaceného kapitálu vzrostla o 30 % na celkových 2,35 miliardy Kč.

Zisk záložen přesáhl 160 miliónů korun

Celkový zisk záložen pak přesáhl 160 miliónů korun. Přes nedávný pád ostravské kampeličky Unibon tak družstevní záložny jako celek loni svoji pozici na českém finančním trhu posílily.

„Vlastníci družstevních záložen navyšovali kapitál v podstatě identickým tempem, jakým rostla výše spravovaných aktiv. Díky tomu dosáhly členské družstevní záložny ke konci roku 2011 hodnoty ukazatele kapitálové přiměřenosti 11,7 procenta. Tato hodnota, která představuje stěžejní ukazatel finanční síly a stability, vysoce překračuje legislativně stanovený limit osm procent,“ uvedl tajemník ADZ Jan Kotíšek.

Družstevní záložny jsou pro klienty přinejmenším stejně bezpečné jako banky. Vkladatelé v nich mají stejně jako u jiných finančních institucí pojištěny své peníze na 100 tisíc eur (zhruba 2,5 miliónu korun).

Výnosy z vkladů vyšší než v bankách

Jistotu jim ale také dává vysoká kapitálová přiměřenost, ziskovost záložen a jejich bilanční likvidita. Navíc sektor družstevních záložen nedrží žádná tzv. toxická aktiva ani dluhopisy předlužených států. Nynější otřesy na finančních trzích se ho tak mohou dotknout jen velmi okrajově.

Sektor záložen jako celek poroste podle finančních expertů i letos. „Klienti družstevních záložen patří mezi finančně nadprůměrně gramotné a uvědomují si, že záložny podléhají stejně přísné regulaci jako banky. Vzhledem k celkové stabilitě sektoru je riziko nízké a průměrné výnosy z vkladů v záložnách stále překračují průměrné výnosy vkladů v bankách,“ upozornil Kotíšek.

Loni Česká národní banka zahájila řízení se záložnou Unibon, které nakonec skončilo odebráním její licence.

„Záložna Unibon se jako jediná dlouhodobě potýkala s problémy plynoucími z velkého množství nesplácených úvěrů. ČNB tímto krokem ochránila klienty a podpořila stabilitu sektoru. Zásadní je, že veškeré vklady do výše 100 000 eur jsou ze zákona pojištěny a drobní střadatelé získají své prostředky zpět,“ dodal Kotíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám