Hlavní obsah

Kyperský rating poslala agentura kvůli Řecku do spekulativního pásma

New York/Nikósia

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti Kypru do spekulativního pásma a uvedla, že může dojít k dalšímu snížení. Svůj krok odůvodnila silnou zranitelností místního bankovního systému řeckou dluhovou krizí a rizikem, že by kyperské banky musely dostat pomoc od státu.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Rating státních dluhopisů Kypru Moody’s snížila na Ba1 z dosavadní známky Baa3. Agentura ponechala novému ratingu negativní výhled, který znamená, že může hodnocení v dohledné budoucnosti dál zhoršit. Letos v lednu již srazila kyperský rating do spekulativního pásma konkurenční agentura Standard & Poor’s.

Moody’s od loňského února upozorňuje na to, že kyperský bankovní systém je silně zranitelný řeckou krizí a bude asi muset dostat podporu od státu. Agentura uvedla, že pravděpodobnost státní podpory bankám by mohla dál narušit důvěru trhu schopnost země splácet závazky.

Ještě dva roky v ohrožení

Kypr ztratil už před rokem možnost financovat se na mezinárodních trzích dluhopisů a vláda si finance pro letošní rok zajistila úvěrem 2,5 miliardy eur (asi 61,3 miliardy korun) od Ruska. Situace kyperské ekonomiky se prudce zhoršila poté, co loni v červenci výbuch muničního skladu zničil největší kyperskou elektrárnu.

Agentura dodala, že řecká dluhová krize bude ohrožovat Kypr dalších 18 až 24 měsíců. Za pozitivní pro rating země a důvod pro jeho snížení jen o jeden stupeň naopak označila vládní program rozpočtové konsolidace a objev značných zdrojů zemního plynu v kyperských vodách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám