Hlavní obsah

Německým turistům se do Řecka nechce, obávají se hněvu místních

– Atény

Němečtí turisté nechtějí jet na dovolenou do Řecka, protože se obávají rozhořčení místních obyvatel z úsporných opatření vynucených Evropskou unií. Sdělil to řecký ministr kultury a turistiky Pavlos Gerulanos po návratu z mezinárodního turistického veletrhu v Berlíně.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová a šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová jako škodné vrány na plakátu před řeckým parlamentem

Článek

Podle Gerulanose se musí tato nepříznivá atmosféra rozhodně změnit, jak prohlásil podle agentury AFP před řeckým prezidentem Karolosem Papuliasem.

Napětí provázené protievropskými a protiněmeckými náladami je v Řecku v posledních měsících velmi znatelné. Řekové, jejichž země stojí na pokraji bankrotu, během protestů pálili německé vlajky. V tisku a na plakátech se objevila fotografie německé kancléřky Angely Merkelové v nacistické uniformě.

Loni Němci jezdili dost

Nátlak německých politiků na to, aby Řecko nepolevovalo v tvrdých škrtech, některé noviny srovnávaly s německou válečnou kampaní za druhé světové války. A začalo se projevovat rozhořčení i řeckých politiků, a to v čele s prezidentem Papuliasem, který se nechal slyšet, že Němci Řeky urážejí.

Turistika patří a v následující sezoně i bude patřit k významným finančním zdrojům pro otřesenou řeckou ekonomiku – tvoří 15,7 procenta ročních příjmů a zajišťuje 768 000 pracovních míst. Němečtí turisté se na tom výrazně podílejí. Z 16,4 miliónu turistů, kteří Řecko navštívili loni, jich Němci tvořili zhruba dva milióny. Šlo přitom o meziroční nárůst o skoro deset procent a přineslo to obrat 10,5 miliardy eur.

Anketa

Plánujete letos dovolenou do Řecka?
Ano
11,8 %
Nevím, ještě zvažuji
5,1 %
Ne
83,1 %
Celkem hlasovalo 3567 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám