Hlavní obsah

Stavební výroba se v lednu meziročně propadla

Praha
Aktualizováno

Stavební výroba se v lednu meziročně propadla o 5,3 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 14,5 procenta. V porovnání s loňským lednem bylo zahájeno o 10,2 procenta více bytů a o 27,2 procenta více bytů bylo dokončeno. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Meziměsíčně byla stavební výroba po očištění od sezonních vlivů nižší o 20,1 procenta. Podle statistiků to způsobil mimořádný objem fakturované produkce v loňském prosinci. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 3,2 procenta a u inženýrského stavitelství o 12,7 procenta.

"Stavební produkce v lednu klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 35,7 procenta," doplnili pro srovnání statistici.

Foto: ČTK

Úřady v prvním letošním měsíci vydaly 6761 stavebních povolení, což je proti loňskému lednu o 6,2 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb byla 23,9 miliardy korun, ve srovnání se stejným loňským obdobím tak byla vyšší o 1,5 procenta.

Podle analytika Vladimíra Pikory ze společnosti NextFinance není stavebnictví na cestě z krize. Jak analytik uved, tak například na marketingový tah developerů, že nákupem nemovitosti letos ušetří, skočí méně lidí než loni.

"Stavebnictví nenahrávají ani škrty ve veřejném sektoru, který nemá na financování veřejných staveb," domnívá se Pikora s tím, že na hodnoty produkce z roku 2008 se stavebnictví dostane nejdřív v roce 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám