Hlavní obsah

Tučný rok pro šéfa Volkswagenu, vydělal si 429 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wolfsburg

Šéf německé automobilky Volkswagen Martin Winterkorn si za loňský rok podle výroční zprávy přišel na 17,46 miliónu eur (asi 429 miliónů korun). To je téměř dvojnásobek v porovnání s předchozím rokem, kdy dostal 9,33 miliónu eur. Podle odborníků je Winterkornův loňský plat rekordní u firem v hlavním indexu frankfurtské burzy.

Foto: ČTK/AP

Šéf automobilky Volkswagen Martin Winterkorn

Článek

Winterkornova mzda se skládá ze stálého platu 1,89 miliónu eur, bonusu 11,04 miliónu eur a prémie za dlouhodobý výkon 3,67 miliónu eur. K tomu je třeba připočítat 860 000 eur v rámci vyrovnání mezd z roku 2010.

To je dohromady nejvyšší částka, kterou kdy dostal šéf představenstva firmy zahrnuté v indexu DAX třiceti největších německých podniků na frankfurtské burze, řekl agentuře AFP Michael Kramarsch ze společnosti Hostettler, Kramarsch & Partner. Dosavadní rekord držel šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann, který si za rok 2007 přišel na 13,98 miliónu eur.

Mimo index DAX ale prý platy pro šéfy firem mohou být ještě vyšší. Například bývalý šéf automobilky Porsche Wendelin Wiedeking si podle Kramarsche v roce 2007 přišel na 60 miliónů eur.

Dlouhodobé prémie se ve Volkswagenu počítají na základě výsledků za poslední čtyři roky. Podle Kramarsche ale finanční výsledky nejsou jediným kritériem. Volkswagen prý bere v potaz i spokojenost klientů nebo produktivitu a výsledky z průzkumů spokojenosti zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám