Hlavní obsah

Česká ekonomika loni stoupla o 1,7 procenta, letos bude hůř

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika loni v porovnání s rokem 2010 vzrostla o 1,7 procenta. Uvedl to Český statistický úřad, který tak potvrdil svůj předchozí odhad. V loňském posledním čtvrtletí HDP proti stejnému čtvrtletí roku 2010 podle zpřesněného odhadu rostl o 0,6 procenta. Mezičtvrtletně HDP v posledním čtvrtletí 2011 naopak klesl o 0,1 procenta. Letos analytici očekávají podstatně nižší růst.

Článek

„Definitivně je tak potvrzena recese české ekonomiky – dva mezičtvrtletní poklesy v řadě ve 3. a 4. čtvrtletí,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. Podle něj letos domácí ekonomika klesne o 0,2 procenta.

Podle analytika Miroslava Frayera z Komerční banky by měla tuzemská ekonomika růst letos jen o 0,1 procenta. „Přestože je zahraniční poptávka stále hlavním a zároveň jediným tahounem české ekonomiky, zhoršující se vnější prostředí se nepříznivě projevuje i na výkonnosti domácího hospodářství,“ je přesvědčen Frayer.

HDP by měl držet export

Podle Frayera nelze nějaký výrazný stimul letos očekávat ani od domácí poptávky. Investiční aktivitu a zejména stavebnictví by mělo negativně ovlivňovat i omezení veřejných výdajů na infrastrukturu.

„České ekonomice se nedostane podpory ani ze strany spotřeby domácností, na kterou bude negativně působit fiskální restrikce či zhoršená situace na trhu práce,“ nastínil Frayer negativní scénář s tím, že výrazněji by měly do růstu HDP přispívat pouze čisté exporty.

Foto: ČTK

I když bude letošní rok patřit podle Jiřího Mosera ze společnosti PwC k těm náročnějším a česká ekonomika poroste zřejmě jen o několik desetin procenta, čeká nás stále lepší výsledek než v řadě zemí eurozóny.

„Ta letos jako celek klesne nejspíš pár desetin procenta pod nulu,“ domnívá se Moser. Není proto divu, že české firmy, z nichž velká část vyváží do některé ze zemí eurozóny, se do letošního roku dívají velmi opatrně.

Reklama

Výběr článků

Načítám