Hlavní obsah

Inflace opět poskočila, zdražily hlavně potraviny a nápoje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Míra inflace v ČR v únoru meziročně zrychlila na 3,7 procenta po lednových 3,5 procenta. Ve srovnání s letošním prvním měsícem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta, což má na svědomí zdražení potravin a nápojů. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Meziměsíčně se nejvíce na růstu podílely ceny potravin. Mezi největší „tahouny“ cenové hladiny patří v procentuálním vyjádření zelenina s téměř 10 procenty růstu a vejce s 10,4 procenta.

„Ještě stále fungují novoroční slevy, jelikož růst cenové hladiny brzdily ceny oděvů a obuvi,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Foto: ČTK

Pokud jde o meziroční srovnání, tak ceny opět vzrostly více, než trhy čekaly. To je podle Volfa případ pečiva, cukru a kávy. „Cena vajec nadále letí vzhůru a v únoru byla o 40 procent dražší než loni,“ doplnil Volf.

Náklady na bydlení vzrostly především u plynu, který je o čtvrtinu dražší než loni. Značně stouplo i regulované nájemné, konkrétně o 14 procent. U tržního nájemného se jednalo jen o 1,4procentní růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám