Hlavní obsah

Zaměstnanci Volkswagenu v Německu dostanou rekordní odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wolfsburg

Zhruba 90 000 zaměstnanců šesti západoněmeckých továren automobilového koncernu Volkswagen dostane za loňský rok rekordní odměnu 7500 eur (asi 186 000 korun). Oznámili to personální ředitel VW Horst Neumann a šéf závodní rady Bernd Osterloh. V předchozím roce činila odměna 4000 eur.

Článek

„Mužstvo Volkswagenu předvedlo skvělý výkon, což se každému tarifnímu zaměstnanci vyplatí,“ řekl Neumann. Podle Osterloha by měla být odměna rovněž motivací k dalším výkonům.

Agentura DPA upozornila, že zhruba 45 000 německých zaměstnanců luxusní divize Audi dostane jako odměnu za loňský rok dokonce 8251 eur (asi 204 000 korun), což je rovněž nový rekord. Vysoké odměny bude vyplácet také Porsche.

Na tuzemské poměry nereálné

To zaměstnanci v české Škodě Auto, která je rovněž součástí koncernu Volkswagen, se budou muset spokojit s podstatně nižší částkou. „Je to naprosto nereálné… žijeme v jiném prostředí, prošli jsme zcela jiným vývojem. Ke zlepšení došlo možná v tom, že nikdo nesmí bránit nikomu v rámci Evropské unie, kde Porsche sídlí, aby tam šel pracovat a mít také takový bonus,“ uvedl v březnovém vydání listu Škodovácký odborář předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík.

Podle Povšíka by mohl v souvislosti s kolektivním vyjednáváním o mzdách činit variabilní bonus kolem 19 000 korun. „Je ovšem potřeba si uvědomit, že fungujeme podle německého modelu a je třeba z tohoto bonusu odečíst vyplacenou zálohu,“ doplnil Povšík.

V lednovém čísle Škodováckého odboráře Povšík sdělil, že v rámci kolektivního vyjednávání byla na základě požadavků odborů KOVO dohodnuta mimořádná jednorázová prémie 3250 korun pro všechny tarifní zaměstnance jako ocenění za jejich pracovní nasazení v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám