Hlavní obsah

Řecko svírá rekordní nezaměstnanost, každý druhý mladý je bez práce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Míra nezaměstnanosti v Řecku pokořila další rekord a v prosinci loňského roku dosáhla 21 procent, což je o 0,1 procenta více v porovnání s listopadem. Vyplývá to z údajů řeckého statistického úřadu ELSTAT, jak informuje agentura Reuters. Řecká nezaměstnanost tak dosahuje dvojnásobku nezaměstnanosti v 17členné eurozóně.

Foto: ČTK/AP

Monument na prodej, hlásají protestující v Aténách.

Článek

Bez práce tak bylo v prosinci přes milión Řeků, což je o 41 procent více v porovnání s prosincem 2010. Podle údajů ELSTAT dosáhla loni řecká nezaměstnanost průměrných 17,3 procenta. V roce 2010 to bylo 12,5 procenta.

Důvodem obří nezaměstnanosti jsou především finanční potíže Řecka. Země totiž nezbytně potřebuje k odvrácení bankrotu mezinárodní finanční injekci ve výši 130 miliard eur, kvůli čemuž musela přislíbit značné škrty v rozpočtu. V důsledku toho dochází k velkému množství firemních bankrotů a omezování výroby. Vláda mimo jiné snížila od února minimální mzdu zhruba o pětinu na 580 eur, což přispívá k další nespokojenosti mezi obyvatelstvem.

Nejvíce nezaměstnaných je mezi mladými

Nezaměstnanost postihla především skupinu mladých lidí ve věku 15 až 24 let, kde se zvedla na 51,1 procenta, a byla tak dvakrát vyšší než před třemi lety. Znamená to, že každý druhý mladý člověk je bez práce. Ve věkové skupině od 25 do 34 let činí nezaměstnanost 21 procent. V kategorii žen dosahuje 25,3 procenta.

„I přes některá opatření uskutečněná vládou k podpoře zaměstnanosti na počátku tohoto roku bude situace nadále velmi vážná,“ uvedl ke statistice ekonom Nikos Magginas z Řecké národní banky.

Průměrná míra nezaměstnanosti v eurozóně stoupla v prosinci oproti listopadu o 0,1 procenta na 10,6 procenta. Nezaměstnanost v Česku podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí za únor činila 9,2 procenta, což je v porovnání s lednem rovněž nárůst o 0,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám