Hlavní obsah

Na výměnu řeckých dluhopisů přistoupilo už 60 procent investorů

– Atény
Novinky,

Řečtí představitelé ve čtvrtek podle BBC uvedli, že 60 procent investorů přistoupilo na výměnu dluhopisů a s tím související odpis více než poloviny z nich. Atény potřebují, aby s výměnou do čtvrtečního večera souhlasily tři čtvrtiny věřitelů, jinak nedostane další půjčku. Royal Bank of Scotland přitom varovala, že Řecko může potřebovat do roku 2020 třetí gigantickou půjčku, napsal Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Měnou Evropské unie se stalo euro.

Článek

Řecko by si přálo, aby s výměnou souhlasilo aspoň 90 procent věřitelů, a nejlépe 95 procent. Pokud by jich souhlasilo 90 procent, přišli by o 53,5 procent svých prostředků. Během posledních jednání, kterých se účastnil i Mezinárodní měnový fond (MMF), byla snaha zmenšit ztrátu věřitelů, aby se jich připojilo co nejvíce.

Vyměnit se mají dluhopisy od soukromých investorů v celkové výši 206 miliard eur.

S výměnou už souhlasilo přes třicet velkých bank, jako je mnichovská RE, francouzská Société Générale i její dceřiná Komerční banka, BNP Paribas , Generali, Barclays, HSBC, RBS či UniCredit.

Některé malé penzijní fondy ale řekly výměně ne. Další zase čekají, jak se zachovají hedgeové fondy.

Řecko v pátek ráno oznámí, jaký byl výsledek jednání.

Nucená výměna

Ve hře je pořád varianta, že ztráta bude pro mnohé věřitele neúnosná a k plánu dobrovolně nepřistoupí. Pak by asi Řecko použilo tzv. Colective Action Close, kdy by byly s výměnou nuceni souhlasit i věřitelé, kteří výměnu odmítají. Řecko ve středu naznačilo, že uplatnění nucené výměny přistoupí v případě, že s výměnou bude souhlasit 66 až 95 procent věřitelů, čísla se však během dne měnila. [celá zpráva]

Další pomoc

Investoři jsou ohledně další pomoci Řecku rozpačití, ale Simon Denham ze společnosti Capital Spreads říká, že „věřitelé by raději něco odepsali výměnou za zajímavé dluhopisy, než by přišli o vše“.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu prohlásila, že věří, že výměna se podaří. Naopak nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager byl skeptický a německý ministr financí Wolfgang Schäube už uvedl, že jednal se svým řeckým protějškem Evangelosem Venizelosem o možnosti, že Řecko opustí eurozónu.

Analytici Royal Bank of Scotland (RSB) ale varují že Atény možná budou potřebovat ještě třetí gigantickou půjčkou podobnou té současné, aby měly dost peněz do roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám