Hlavní obsah

Letecká společnost Air France KLM loni skončila ve ztrátě

– Paříž

Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France KLM loni hospodařila s čistou ztrátou 809 miliónů eur (asi 20 miliard korun) po zisku 289 miliónů eur v roce 2010. Výsledek byl způsoben vysokými cenami pohonných hmot, politickými nepokoji v arabských zemích, zemětřesením v Japonsku a slabými ekonomickými podmínkami, za kterými stála dluhová krize v Evropě.

Foto: Reuters

Airbus A330-200 společnosti Air France

Článek

„Rok 2011 byl pro tuto skupinu obtížný kvůli nejistému provoznímu prostředí a vysokým cenám paliv,“ uvedl generální ředitel společnosti Jean-Cyril Spinetta. Firma se rozhodla, že kvůli nejistotě ohledně cen pohonných hmot neposkytne odhad zisku pro letošní rok.

Tržby se loni zvýšily o 4,5 procenta na 24,7 miliardy eur. Tento nárůst však nedokázal vykompenzovat negativní důsledky dražších pohonných hmot. Náklady na paliva stouply o 20 procent na 1,6 miliardy eur, napsala agentura AP.

Air France KLM v lednu představila tříletý restrukturalizační plán, který má snížit její náklady mimo pohonné hmoty o deset procent a zredukovat dluh o dvě miliardy eur. Plán zahrnuje zmrazení mezd, snížení počtu letadel a zlepšení produktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám