Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je pro resort klíčové snižovat přímé zdanění, tedy především daně z příjmu firem. Majitelé restaurací s tím nesouhlasí a tvrdí, že stát jen potřebuje další peníze.

O nižší sazbě DPH probíhají uvnitř EU tvrdá jednání. Prosazuje ji hlavně Francie. Naopak striktně proti bylo vždy Německo. Ovšem při středeční schůzce Gerharda Schrödera, Jacquese Chiraca a Tonyho Blaira německý kancléř ustoupil francouzskému požadavku a souhlasil se snížením DPH v oblasti služeb od roku 2006.

Právě tato skutečnost ČR v jednání s unií posílí. "Úspěch Francie nepochybně posílí naši pozici," řekl Lidovým novinám premiér Špidla s dodatkem, že Česko bude o DPH s unií dále vyjednávat.

Hospodští: Vyšší DPH je likvidační

Všechny argumenty podnikatelské sféry z oblasti cestovního ruchu a pohostinství jsou podle prezidentky sdružení restauratérů Ho.Re.Ka. Miroslavy Luprichové zbytečné. Nejde o splnění požadavků EU, jak tvrdí ministr financí, ale pouze o naplnění příjmů státního rozpočtu, řekla Luprichová.

Pokud vláda na jednu stranu chce snižovat přímé zdanění, musí někde peníze brát, uvedla Luprichová a dodala, že výsledkem zvýšení daně bude likvidace střední třídy podnikatelů v této oblasti. Na trhu podle ní v podstatě zbudou jen nadnárodní řetězce velkých a luxusních hotelů, které daně odvádějí mimo ČR, a malé restaurace, které se budou za každou cenu snažit udržet tržby pod hranicí miliónu korun ročně, aby se nestaly plátci DPH.

Zvýšení DPH v restauracích a od ledna příštího roku i v hotelech však rozpočtu očekávané zvýšení příjmů o sedm miliard korun nepřinese, tvrdí Luprichová. Podle odhadů sdružení totiž zdražení, které vyšší DPH vyvolá, omezí cestovní ruch a poptávku po službách restaurací natolik, že se odvod DPH naopak sníží, a to o pět až šest miliard korun ročně.