Hlavní obsah

Americký soukromý sektor překvapil množstvím nových míst

New York
Aktualizováno

Americký soukromý sektor vyprodukoval v únoru 216 000 pracovních míst, což bylo více, než očekávali ekonomové. Tempo najímání zaměstnanců americkými firmami se tak zrychlilo z lednového přírůstku 173 000 míst. Vyplývá to ze středečních údajů agentury ADP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zpráva je pozitivní předzvěstí pro páteční čísla o celkovém vývoji zaměstnanosti za minulý měsíc. Analytici předpokládají, že americká ekonomika vykáže za únor další přírůstek pracovních míst nad 200 000 po lednovém zvýšení o 243 000.

„Naznačuje to, že jdeme správným směrem. Podporuje to odhady, podle nichž páteční zpráva ukáže vznik dalších více než 200 000 míst,“ nechala se slyšet ekonomka ratingové agentury Standard & Poor’s Ratings Services Beth Ann Bovinová.

Stejnou sérii americký trh práce zaznamenal i počátkem loňského roku, poté se ale ekonomika propadla do stagnace a pracovní trh ožil až v závěru roku.

„ADP report je však poměrně nespolehlivým indikátorem. Signifikantní tak bude až zítřejší report z amerického trhu práce,“ připomněl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. Očekává se, že americká ekonomika vytvoří 206 000 pracovních míst a nezaměstnanost bude stagnovat na 8,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám