Hlavní obsah

Francie a Německo klečely na Řecku kvůli úsporám, přitom mu prodávaly zbraně za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Francie, Německo, Nizozemsko, Itálie a Španělsko v roce 2010, kdy se dojednával první balík masivní finanční pomoci pro Řecko v celkové výši 110 miliard eur, dodaly této jihoevropské zemi zbraně za miliardu eur. Informace o tom přinesl server EUobserver.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Největší obchod uskutečnila v roce 2010 s krizí drceným Řeckem Francie. Kontrakt na vojenská letadla dosáhl výše 794 miliónů eur. Řecko rovněž od země galského kohouta nakoupilo rakety za 58 miliónů eur a další elektroniku a přístroje za 19 miliónů eur.

Nizozemsko s Německem pak prodaly Řecku hlavně vozidla a elektroniku za 90 miliónů eur. U Itálie šlo zase o letecké díly a střelné zbraně za 52 miliónů eur a u Španělska o chemikálie za 33 miliónů eur.

Obavy z Turecka

Řecko musí v souvislosti s druhým záchranným balíkem ve výši 130 miliard eur přistupovat k velmi drastickým škrtům a reformám. Ty se dotýkají i oblasti výdajů na obranu a armádu. Atény ale podle serveru přesto stále zůstávají jedním z největších kupců zbraní v regionu kvůli hrozbě, kterou v jejich očích představuje sousední Turecko.

Podle agentury Reuters jeden zdroj blízký tehdejším vládním kruhům pod podmínkou anonymity podotkl, že sice nikdo neříkal, aby si Řekové koupili kvůli pomoci zbraně, prý ale bylo jasné, že by pak měly od těchto zemí větší podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám