Hlavní obsah

Zadlužené Řecko nabízí obrovský pozemek na Korfu

Atény

Řecký privatizační fond vypsal výběrové řízení na využívání rozlehlého pozemku na pobřeží ostrova Korfu. Tender je součástí plánu Řecka na získání finančních prostředků prostřednictvím prodeje státního majetku. Peníze mají vládě pomoci snížit státní dluh. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Korfu- Bella Vista

Článek

Hellenic Republic Asset Development Fund uvedl, že nabízí až na dobu 100 let pronájem zalesněného pozemku o rozloze 48 hektarů v oblasti rybářského městečka Kassiopi. Silně zadlužené Řecko chce privatizací získat 50 miliard eur (asi 1,2 biliónu korun), přičemž 19 miliard eur by si chtělo zajistit do roku 2015. Polovina padesátimiliardové částky má plynout z prodeje nemovitostí.

Fond ve svém prohlášení vyzval investory, aby předložili své žádosti do 10. dubna. Zhruba třetinu nabízeného pozemku, který se nachází v severovýchodní části ostrova, je údajně možné zastavět. Jednou z možností je tak využít parcelu k vybudování luxusního obytného komplexu pro prázdninové ubytování a k výstavbě rekreačních zařízení.

Fond již letos vypsal veřejné soutěže na prodej plynárenské firmy DEPA či komerčního komplexu v Aténách.

Nezaměstnanost a recese

Řecko drcené dlouhotrvající dluhovou a finanční krizí, velkou nezaměstnaností a nacházející se už několik let v recesi spoléhá na druhou obří mezinárodní finanční pomoc ve výši 130 miliard eur, která má zabránit jeho bankrotu. Začíná se však velmi vážně hovořit o nutnosti další finanční injekce v roce 2015, která by měla činit zhruba 50 miliard eur.

Jedinou možností, jak může Řecko získávat finance na trhu, spočívá v prodeji státních pokladničních poukázek každý měsíc. V úterý mu tento prodej vynesl zhruba 1,1 miliardy eur. Celkový dluh Řecka dosahuje 350 miliard eur. Soukromí investoři, především banky, by měly z této sumy „dobrovolně“ odepsat 107 miliard eur. Definitivně jasno by mělo být tento čtvrtek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám