Hlavní obsah

Francouzský uchazeč o dostavbu Temelína chce zapojit české firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská společnost Areva v pondělí podepsala smlouvy o porozumění při budoucí spolupráci se 14 českými firmami, které budou sloužit jako subdodavatelé v případě, že Areva získá zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Článek

Mezi novými partnery Arevy jsou například Vítkovice, I Energo, Modřany Power či Schneider Electric CZ. Další společnosti ucházející se o dostavbu Temelína podobné smlouvy podepsaly v minulých měsících.

Většina firem, se kterými Areva podepsala dohody o budoucí spolupráci, se orientují na strojírenství.

Dostavba Jaderné elektrárny Temelín
Výběrové řízení o dostavbu Temelína směřuje do rozhodující fáze. Uchazeči získali loni od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a nyní se snaží získat vazby na české podniky. Účast českých firem na dostavbě Temelína sice není oficiální podmínkou, zástupci ČEZ a státu však několikrát zdůraznili, že při výběru dodavatele budou věnovat této věci pozornost.

"U temelínského projektu očekáváme, že až 70 procent prací bude nabídnuto místním firmám," uvedl zástupce viceprezidenta pro nákup společnosti Areva Valéry Lefevre. "Areva nabízí místnímu průmyslu významné obchodní příležitosti rovněž pro projekty v zahraničí," dodal. Areva a české firmy by podle něj mohly navázat například také spolupráci v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám