Hlavní obsah

Čína brzdí v růstu, deficit dosáhne 1,5 procenta HDP

Peking

Výdaje čínského rozpočtu dosáhnou v letošním roce částky 12,43 biliónu jüanů (asi 37 biliónu korun) a deficit bude dosahovat 1,5 procenta hrubého domácího produktu oproti 1,1 procenta loni. Vyplývá to projevu čínského premiéra Wen Ťia-paa, který pronesl na úvod desetidenní výroční schůze Všečínského shromáždění lidových zástupců (parlamentu).

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Vláda chce i letos prosazovat aktivní fiskální přístup, avšak analytici neočekávají vývoj podobný roku 2008, kdy režim do ekonomiky nasměroval čtyři bilióny jüanů jako mohutný stimul rozvoje. Příjmy státního rozpočtu by měly podle zprávy ministerstva financí dosáhnout částky 11,36 biliónu jüanů. Inflační cíl zůstává stejný jako pro loňský rok, tedy čtyři procenta.

Wen řekl, že s ohledem na problémy světové ekonomiky a v zájmu udržení hospodářského růstu by se v zemi měla zvýšit domácí spotřeba. Vláda uvolní více prostředků na financování sociálního zabezpečení a na platy středních a nižších příjmových skupin, rozšíří se i spotřebitelské kreditní programy. Venkovskému obyvatelstvu vláda zvýší dotace, zvýší se rovněž podpora pro studenty venkovských škol.

Posílení bezpečnostních složek

Za důležitý úkol čínský premiér označil snížení zadluženosti místních samospráv, která dosahuje částky 10,7 biliónu jüanů.

Přes proklamovanou fiskální zdrženlivost chce Čína letos zvýšit výdaje na udržování policejních a bezpečnostních složek o 11,5 procenta. Zatímco v roce 2011 bylo na činnost policie, státně bezpečnostních složek, ozbrojených milicí, soudů a věznic uvolněno 629,3 miliardy jüanů, letos to má být 701,8 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám