Hlavní obsah

Španělsko letos výrazně překročí dohodnutý rozpočtový schodek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Brusel

Španělský rozpočtový deficit v letošním roce dosáhne 5,8 procenta hrubého domácího produktu. Schodek tak výrazně překročí 4,4 procenta HDP, což je úroveň, na které se Madrid dohodl s Evropskou unií. Uvedl to španělský premiér Mariano Rajoy. Zemi tak podle agentury AP budou hrozit ze strany EU sankce.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

Rajoy nicméně potvrdil, že Španělsko i nadále hodlá v příštím roce snížit rozpočtový deficit na tři procenta HDP, což je limit stanovený rozpočtovými pravidly Evropské unie. Španělsko překročilo dohodnutý deficit také v loňském roce, kdy schodek namísto šesti procent HDP dosáhl 8,5 procenta HDP.

Náměstkyně předsedy vlády Soraya Sáenzová v pátek předpověděla, že španělská ekonomika letos v důsledku drastických úsporných opatření klesne o 1,7 procenta. Snížení deficitu na 5,8 procenta z loňských 8,5 procenta si podle agentury Reuters vyžádá úspory kolem 30 miliard eur (asi 740 miliard korun).

Mluvčí Evropské komise v pátek varoval, že Madrid by se mohl znovu dostat pod tlak na finančních trzích, pokud nedokáže dostat rozpočtový deficit pod kontrolu. „V sázce je tu otázka důvěry,“ dodal. Upozornil, že komise od Madridu stále požaduje podrobnosti o tom, proč loňský deficit překročil dohodnutou úroveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám