Hlavní obsah

Dokud si nezkrotíte dluh, zapomeňte na lepší rating, vyslechla si Itálie

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie musí položit pevné základy pro svůj hospodářský růst a dostat své dluhy pod kontrolu, aby se její rating vrátil ke stupni A. Například státní dluh dosahuje 120 procent HDP. Italskému deníku Il Sole 24 Ore to v pátek sdělila Myriam Fernandez de Heredia z mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's (S&P).

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

V lednu letošního roku srazila S rating apeninské zemi rovnou o dva stupně na BBB plus, navíc s negativním výhledem. Tento krok vyplynul mimo jiné z obav ohledně dalšího vývoje dluhové krize svírající eurozónu.

„Prvním krokem pro Itálii bude zlepšení výhledu ratingu z negativního na pozitivní. To bude záviset na vývoji dluhu, růstu a dopadu reforem prováděných Montiho vládou,“ uvedla de Heredia, jinak výkonná ředitelka pro ratingová hodnocení v Evropě, na Blízkém východě a v Asii.

Foto: Novinky

Podle ředitelky se důvěra finančních trhů v Itálii zlepšila, čemuž mimo jiné pomohl i středeční krok Evropské centrální banky. Ta totiž nabídla zájemcům z řad komerčních bank levné tříleté úvěry za horentní sumu přes půl biliónu eur, aby poskytla bankovnímu sektoru dostatek likvidity a zabránila tomu, aby banky přestaly půjčovat finanční prostředky jak na mezibankovním trhu, tak ve vztahu klient – banka. [celá zpráva]

Reformy musí vést k růstu

„Samotné reformy nestačí. Je důležité, aby měly dlouhodobý dopad na ekonomický růst,“ sdělila de Heredia. Podle ní je časový rámec negativního výhledu ze strany S dva roky, může se tedy změnit v průběhu 24 měsíců.

„Pokud se Itálie bude ubírat správným směrem, k tomuto prvnímu kroku přistoupíme,“ přislíbila ředitelka. Podle ní nástup vlády v čele s premiérem Mariem Montim odvrátil ještě větší propad třetí největší ekonomiky eurozóny.

„Co nás značně zklamalo, byla reakce evropských politiků na probíhající dluhovou krizi,“ zakončila de Heredia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám