Hlavní obsah

Všechna pomoc je Řecku k ničemu, řekněme si to přímo, kritizuje Radičová

Brusel

Slovenská premiérka Iveta Radičová se v noci na pátek tvrdě pustila do podoby pomoci zadluženému Řecku. Podle ní nic nevyřeší. Navíc nejde o pomoc Řecku, ale hlavně o pomoc zemím a bankám, které Řecku půjčovaly.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

"Ty peníze jim nepomohly, absolutně jim nepomohly. Všichni to vědí. Ani ty (úvěry), které se nyní poskytují, nepomůžou. Řekněme si to přímo," řekla o prvním a druhém záchranném balíku Radičová.

K druhému uvedla: "Ty země se skládají samy na sebe." Řecko podle ní získá jen zlomek peněz, většinu obdrží banky, jimž země dluží. Peníze tak prý půjdou hlavně do zemí, které se rozhodly na Řecko přispět.

Rozdělená a odložená pomoc

Radičová to řekla v reakci na to, že se 130 miliard eur z druhé pomoci má rozdělit. Ve čtvrtek byla na jednání euroskupiny schválena jen polovina z ní. Asi 35,5 miliardy dostanou soukromé subjekty výměnou za dluhopisy ve výši 200 miliard eur, které mají v držení. Dále bylo uvolněno 23 miliard na rekapitalizaci řeckých bank. Naopak pomoc pro aténskou vládu byla pozdržena. [celá zpráva]

Šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker navíc opět přišel s ideou, že by do Řecka měl vyrazit zvláštní komisař eurozóny, který by dohlížel na rekonstrukci řecké ekonomiky. To ale Atény tvrdě odmítly.

Eurozóna se již dříve dohodla na tom, že by Řecko mělo získat od partnerů druhou pomoc ve formě půjček až 130 miliard eur výměnou za nepopulární škrty a reformy. Ve čtvrtek přitom řecký parlament schválil škrty ve zdravotnictví, které požadovala EU i Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Výběr článků

Načítám