Hlavní obsah

Jak mám vyžít s 350 tisíci dolarů? Ani myčku nemám, fňuká bankéř z Wall Street

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Agentura Bloomberg přinesla ve čtvrtek rozhovor s několika bankéři a manažery z Wall Street, kteří si stěžují, jak složité je vyjít s penězi, když jim v souvislosti s krizí finančního sektoru klesly odměny. V případě jednoho z nich na 350 000 dolarů (zhruba šest a půl miliónu korun). Nářky nad snížením jejich životní úrovně však kýžený soucit patrně nevyvolají.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bankéři se v rozhovorech s Bloombergem rozpovídali o tom, jak skličujícími pocity trpí, když musí přežívat s platem, který se počítá jen v řádech stovek tisíc dolarů ročně.

Andrew Schiff, šéf komunikace a marketingu v bance Euro Pacific Capital, pobírá roční plat 350 000 dolarů a naříká nad svým newyorským bytem: "Jsem uvězněn v bytě o pouhých 110 metrech čtverečních. Nemá ani myčku na nádobí, musíme všechno mýt v ruce."

Svěřil se, že by potřeboval ještě dalších alespoň 55 metrů čtverečních, aby každé z dětí mělo svůj pokoj. "Tři ložnice, spíš čtyři. Copak je to nějaký bláznivý luxus mít pokoj pro hosty?" ptá se Schiff.

Se svými obavami z budoucnosti se svěřil také Alan Dlugash z účetní firmy Marks Paneth & Shron sídlící na Manhattanu. "Dokážete si představit, jaké to je, když máte tři děti na soukromé škole a musíte přemýšlet o tom, že je odtamtud stáhnete? To se nedá," řekl Dlugash, načež připojil pozoruhodnou myšlenku: "Lidé, kteří nemají peníze, takový stres nemůžou pochopit."

Musel se snížit ke sbírání slevových kupónů

"Něco jsme se ženou našetřili, a tak se nám daří jakžtakž udržet se nad vodou," prohlásil 58letý realitní investor Richard Scheiner s tím, že prodal dvě své motorky. Alespoň mu zůstal jeho kabriolet Porsche 911 Carrera 4S, dva vozy Audi a členství v golfovém klubu, které stojí sedm a půl tisíce dolarů (140 tisíc korun) ročně. Také se musí ohánět, aby svým psům mohl dopřát péči, která vyjde na 17 tisíc dolarů (316 tisíc korun) za rok.

Lidé, kteří nemají peníze, takový stres nemůžou pochopit.
Alan Dlugash, Marks Paneth & Shron

Daniel Arbeeny, který na Wall Street pracuje v personální agentuře lovící adepty na pozice ve středním a vyšším managementu, byl prý po dramatickém propadu svých příjmů nucen se snížit k něčemu tak pokořujícímu, jako je sbírání slevových kupónů.

"V naší čtvrti nechávají před domy takové letáky. Procházím je všechny, abych zjistil, kam se vyplatí jít," prozradil Arbeeny s tím, že dokonce zrušil své každoroční lyžovačky v Tahoe a v Aspenu, aby ušetřil.

"Chci jen věci, o kterých jsem si už jako malý kluk myslel, že by je úspěšný rodič měl mít," uzavírá Schiff svou chmurnou výpověď, čímž naznačuje, že v psychice zchudlých bankéřů nejde ani tak o reálné materiální zajištění, jako spíš o ztrátu triumfu osobního úspěchu.

Pětkrát vyšší platy, než je průměr

Během finanční krize ztratilo na Wall Street práci 28 000 lidí. Najímání nových pracovníků se obnovilo na krátkou dobu loni na jaře, kdy vzniklo 9600 pracovních míst, od dubna však firmy opět propouštěly.

Průměrná mzda zaměstnance v odvětví cenných papírů v roce 2010 stoupla o 16 procent na 361 180 dolarů (zhruba 6,72 miliónu korun) ročně. Novější údaje zatím nejsou k dispozici. Číslo zahrnuje hotovostní odměnu a je 5,5krát vyšší, než činí průměrná mzda v soukromém sektoru New York City, napsaly agentury AP a Reuters.

Anketa

Dokázali byste se uskromnit, kdybyste náhle přišli o část příjmů?
ano, dokázal/a bych změnit způsob života
55,7 %
ne, zkusil/a bych své příjmy zase zvýšit
36,4 %
nevím
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15733 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám