Hlavní obsah

Nezaměstnanost vystoupala v eurozóně do rekordní výše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nezaměstnanost v eurozóně v lednu stoupla na rekordních 10,7 procenta. V prosinci po čtvrteční revizi evropského statistického úřadu Eurostat činila 10,6 procenta, ač statistici ještě na konci ledna předpokládali 10,4 procenta. Množství lidí bez práce narostlo i v celé Evropské unii (EU), kde míra nezaměstnanosti činila 10,1 procenta.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Eurostat odhadl, že bez práce v EU bylo v lednu 24,3 miliónu lidí, z toho 16,9 miliónu v eurozóně. Proti prosinci nezaměstnaných přibylo o 191 000 v EU a o 185 000 v eurozóně stíhané dluhovou krizí. Proti lednu roku 2011 jich v eurozóně přibylo o 1,5 miliónu v EU a o 1,2 miliónu v eurozóně.

Pro srovnání v lednu loňského roku nezaměstnanost v eurozóně dosahovala deset procent a v EU 9,5 procenta. Na trhu práce jsou nyní patrné dopady současné krize a také různých úsporných opatření, která jsou vlády nuceny přijímat.

Bez práce hlavně mladí lidé

Například ve Španělsku, kde je nezaměstnanost nejvyšší, v lednu dosahovala 23,3 procenta. V Řecku v listopadu, což jsou poslední data uváděná Eurostatem, činila 19,9 procenta. Velmi výrazně se projevuje zejména mezi mladými lidmi.

Naopak třeba v Rakousku to byla pouhá čtyři procenta a v Nizozemsku pět procent. V Česku podle metodiky evropských statistiků dosahovala nezaměstnanost v lednu 6,9 procenta, což je šesté nejnižší číslo z 27členné EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám