Hlavní obsah

Česko dostane od Unie milióny na jídlo pro chudé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Česká republika získá z unijního programu rozdávání potravin pro chudé, který v minulosti kritizovala, pro letošek necelých 136 000 eur (asi 3,4 miliónu korun). To je vůbec nejméně z 20 zemí EU, které nějaké finance z programu dostanou. Celkově se mezi ně rozdělí 500 miliónů eur (asi 12,5 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu.

Článek

Například Itálie získá téměř 96 miliónů eur (asi 2,4 miliardy korun), ukázala data zveřejněná v úterý Evropskou komisí. Po Česku nejméně získá ještě Lucembursko (172 000 eur) a Malta, které ale připadne už 722 tisíc eur.

Program, fungující od konce 80. let, poběží ještě letos a příští rok. Česku na programu například vadilo, že by věci spadající pod sociální oblast měly být financovány ze společné zemědělské politiky.

Chudý se v každé zemi bere jinak

Rozdělované potraviny se dřív získávaly hlavně z intervenčních nákupů, při kterých jsou v rámci společné zemědělské politiky od farmářů vykupovány jejich produkty za pevně stanovené ceny. Jejich množství se ovšem v poslední době razantně zmenšilo, takže je potřeba na trzích potraviny dokupovat. To ale podle některých kritiků nabourává trh.

Problém je třeba podle Česka i s tím, že v každé zemi je různě nastaveno to, kdo je považován za chudého. Zatímco v ČR se to v tomto případě v podstatě vztahuje jen na bezdomovce, v jiných státech je to výrazně odlišné. Program využívá kolem 18 až 19 miliónů nejchudších v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám