Hlavní obsah

Britské odbory hrozí stávkou v době olympiády

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Největší britská odborová organizace Unite pohrozila stávkou v době Letních olympijských her v Londýně. Přikročí k ní, pokud bude vláda pokračovat v politice škrtů. Její šéf Len McCluskey současně vyzval v rozhovoru pro list Guardian k občanským nepokojům v době her.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Británie se chystá na olympiádu.

Článek

McCluskey v rozhovoru připustil, že Unite diskutovala o možnosti stávky v době her, ale že zatím nic takového neplánuje. „Olympiáda nám poskytuje šanci, a tato je přesně taková, po které bychom se dívali,“ připustil ovšem.

„Útoky, které byly zahájeny na zaměstnance ve veřejném sektoru, jsou nyní tak tvrdé a ideologicky podmíněné, že nápad, že by svět přijel do Londýna na tyto nádherné hry a měl pocit, že vše je nádherné a růžové, je nemyslitelný,“ pokračoval.

Šéf centrály také dodal, proč zvažuje tak radikální akci: „Zaútočilo se na náš způsob života. Se šíleným rozpočtem na zdravotní a sociální péči očekáváme privatizaci Národní zdravotní služby.“

Jedna z čelných představitelek vládnoucích konzervativců, baronka Warsiová, je hrozbou pobouřena a žádá labouristy, aby zasáhli, protože se podle ní ukázalo, že odbory jen hájí jen své vlastní zájmy.

„Londýnská olympiáda bude velkou příležitostí pro tuto zemi. Je ostudné pro šéfa odborů vyzývat k masovým protestům, když budou oči světa upřeny na Británii,“ řekla BBC. „Jsem šokována, že by Unite klesla tak hluboko, že by všem dalším pokazila tuto velkou celonárodní událost,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám