Hlavní obsah

Řecké dluhopisy už nemůže přijímat ani Evropská centrální banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Evropská centrální banka (ECB) v úterý dočasně pozastavila přijímání řeckých státních dluhopisů jako záruku za úvěry, které poskytuje bankám v 17členné eurozóně. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Dočasné pozastavení ze strany ECB by mělo trvat do poloviny března. Pak by měl vstoupit v platnost plán eurozóny na posílení úvěrových záruk ve výši 35 miliard eur.

Tento krok ECB přišel poté, co mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s poslala rating krizí drcené jihoevropské země do pásma částečné platební neschopnosti. ECB z tohoto důvodu nemůže poskytovat úvěry zastavené řeckými dluhopisy.

To je poměrně zásadní věc, neboť na takových půjčkách jsou závislé řecké a kyperské banky. Například i francouzské banky, které drží značnou část řeckého dluhu, by tím mohly být postaveny před zásadní finanční problémy.

ECB sdělila, že národní centrální banky mohou jednotlivým finančním ústavům poskytovat potřebnou likviditu v rámci tzv. nouzové podpory likvidity (ELA).

Reklama

Výběr článků

Načítám