Hlavní obsah

Favorit na francouzského prezidenta chce zdanit vysoké příjmy 75 procenty

– Paříž

Francouzský socialista François Hollande, který je favoritem nadcházejících prezidentských voleb, slíbil uvalit na nejvyšší příjmy daň ve výši 75 procent. V televizním vystoupení se přitom označil za „kandidáta spravedlnosti“, napsal v úterý server deníku Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

François Hollande

Článek

„Vážím si práce, zásluh, ale neuznávám neslušná bohatství, která nemají nic společného s talentem či inteligencí. Dozvěděl jsem se o značném zvýšení příjmů u šéfů velkých podniků na dva milióny eur ročně,“ řekl Hollande.

V pořadu nejsledovanější francouzské televizní stanice TF1 v pondělí večer oznámil, že v případě svého zvolení uvalí na příjmy nad milión eur (asi 25 miliónů korun) ročně daň 75 procent. Již dříve slíbil, že pro příjmy nad 150 000 eur (asi 3,7 miliónu korun) ročně zavede daň 45 procent.

Panika mezi pravicí

Pondělní oznámení Hollanda, který by podle průzkumů v nadcházejících volbách měl porazit dosavadního konzervativního prezidenta Nicolase Sarkozyho, vyvolalo šok v řadách místní pravice. Její představitelé především na serveru konzervativního deníku Le Figaro upozornili, že v případě nástupu Hollanda mnozí bohatí daňoví poplatníci odejdou z Francie, například do Švýcarska.

S tímto odůvodněním Sarkozy po příchodu k moci v roce 2007 omezil daně pro nejbohatší poplatníky na maximálně 50 procent. V rámci řešení přetrvávající ekonomické krize však tento „daňový štít“, jak opatření nazval, loni v létě zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám