Hlavní obsah

Zisk ČEZu klesl o 13 procent, přesto činí 41 miliard korun

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za rok 2011 klesl meziročně o 13 procent na 40,8 miliardy korun. Překonal tak o 0,7 miliardy celoroční plán. Analytici pokles čistého zisku v podobném rozsahu čekali.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Ačkoliv výsledky roku 2011 jsou v meziročním srovnání s rokem 2010 na provozní úrovni o 1,7% nižší, ČEZ nakonec doručil svým akcionářům zisk vyšší, než plánoval,“ uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Podle něj ČEZ významně překonal plánované hodnoty provozního zisku před odpisy (EBITDA), když vzrostl o 2,5 miliardy a přesáhl 87,3 miliardy korun.

„Do státního rozpočtu loni Skupina ČEZ přispěla na daních a dividendách 43 miliardami korun, v meziročním srovnání o dvě miliardy více než v roce 2010,“ komentoval výsledky generální ředitel společnosti Daniel Beneš. Připomněl, že ČEZ je jednou z mála energetických společností, které byly schopny udržet během loňského roku svůj rating.

Podle mluvčího společnosti se výroba elektřiny Skupiny ČEZ v Česku v minulém roce zastavila na hodnotě 63,3 TWh, tedy stejné jako v roce předešlém. V zahraničí přitom výroba elektřiny vzrostla o 14% na 5,9 TWh.

„Data roku 2011 ukazují i na meziroční stagnaci spotřeby elektřiny. Poptávka po elektřině v České republice podle předběžných údajů v roce 2011 po přepočtu na teplotní normál vzrostla o 0,3%,“ dodal Kříž.

Do budoucna počítá ČEZ s řadou strategických iniciativ, především s dostavbou Jaderné elektrárny Temelín.

Reklama

Výběr článků

Načítám