Hlavní obsah

Raiffeisenbank loni zažila rekordní rok, čistý zisk jí stoupl o pětinu

Praha

Pátá největší tuzemská banka Raiffeisenbank zvýšila loni čistý zisk o 22 procent na 2,22 miliardy korun. K růstu zisku přispěl pokles opravných položek, banku navíc netíží dluhopisy ohrožených zemí, jako je například Řecko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rok 2011 byl pro nás rekordní, nikdy v historii jsme na tom nebyli lépe ve výši zisku, kapitálu či likvidity. K nárůstu zisku přispěl fakt, že nedržíme ani korunu v dluhopisech Řecka ani jiných ohrožených zemí, dále nám klesla tvorba opravných položek a přitom se nám dařilo růst v úvěrování i vkladech,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Raiffeisenbank podle něj bez potíží splňuje požadavky rakouských regulátorů na poměr úvěrů a vkladů, i proto chce letos pokračovat v růstu úvěrů podnikům i fyzickým osobám. K dobrému výsledku pomáhá i úspěšné vymáhání nesplácených pohledávek, uvedla banka.

Banka nyní obsluhuje klienty na zhruba 125 pobočkách. V letošním roce chce Raiffeisenbank pokračovat v loňském rychlém růstu privátního bankovnictví. „Zaměříme se rovněž na bankovnictví pro chytré mobily a aktivně se chceme podílet i na penzijní reformě,“ doplnil Žalman.

Řecko vytahalo miliardy

Pokud jde o ostatní velké tuzemské banky, Komerční bance loni klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Propad byl způsoben jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky, což jí ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun.

Československá obchodní banka loni vykázala čistý zisk 11,17 miliardy korun. To je v meziročním srovnání pokles o 17 procent. Pokles zisku byl způsoben jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky, které ubralo z čistého zisku 2,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám